A webáruház a felhasználói élmény fokozása érdekében cookie-kat használ. További információ

Elfogadom
Menü

Tények az UV fényről

A körömiparban a zselé termékek köttetésére használt LED lámpák UV-A fényt bocsájtanak ki (ez köti meg a zseléket). Ennek a fénynek egy része látható fény, az UV-spektrumhoz legközelebb eső hullámhosszokon, vagyis indigón, illetve ultraibolyán. Ez teszi lehetővé azt is, hogy lássuk, a lámpa ténylegesen működik.

Bizonyos fluoreszcens anyagok elnyelik az ultraibolya fényt, és más hullámhosszon bocsájtják ki magukból, emiatt a fény láthatóvá válik, és az anyag azt a hatást kelti, mintha világítana. A bűncselekmények során is ultraibolya fények segítségével azonosítják a különböző anyagokat, bizonyítékokat, annak ismerete alapján, hogy mik tartalmazzák a fent említett fluoreszcens anyagokat.

A testnedvek, például vér és vizelet, szintén tartalmaznak fluoreszcens molekulákat, emiatt látszanak UV-fény alatt. Az igazságügyi szakértők évek óta használják az UV-fényt bűncselekményeknél ezen anyagok kimutatására, észlelésére. Emellett a hamis bankjegyek kiszűrésére is tökéletes megoldás az UV-fény, hiszen a legális bankjegyek tartalmasnak olyan anyagokat, melyek fluoreszcensek, így visszaverődnek.

A vitaminok, különösen az A-vitamin, a tiamin, a niacin és a riboflavin, erősen fluoreszkálnak. Az ecetben feloldott, előtte összetört B-12 vitamin sárgán világít UV-fény alatt, lilával kombinálva zöldnek tűnhet.

A fogak is „világítanak” UV-fényben, ennek két oka is lehet: egyrészt, a fogak zománcbevonatának nevezett réteg, a dentin főleg rostos kollagénből áll, ami intenzíven auto-fluoreszkál, tehát reagál az UV-fényre. Emellett a fogkrémek olyan fluoreszkáló vegyületet hagynak a fogakon, melyek optikailag fehérítik a fogakat.

A körmök is világíthatnak UV-fény hatására. A keratin, a kollagénhez hasonlóan, szintén auto-fluoreszcens fehérje, és a köröm fehérebb részein erősebb a fluoreszcens reakció – ilyenek például a szabadszél, illetve a körömhold (lunula).
Emellett a különböző köröm- és bőrápolási termékek maradványai is tartalmazhatnak olyan vitaminokat, melyek fluoreszcensek.
A csapvízben található foszfát (mely a kézmosás során kerül a kézre, természetes módon) szintén „világíthat”.

Keresés